Aluat de pizza-reteta traditionala italiana

Am incercat multe aluaturi de pizza dar acesta pe care vi-l prezint in acest articol este din punctul meu de vedere cel mai bun. Se spune ca este autenticul aluat italian de pizza sau aluatul napolitan. Ce-i drept ca este nevoie de putina rabdare pentru a obtine un aluat pufos, elastic si bine aromat. Se foloseste putina drojdie dar timpul de fermentare este cuprins intre 12 si 24 de ore.
Eu l-am lasat la fermentat 24 de ore si a iesit perfect. Nu este mult de munca la acest aluat si este foarte economic.

Ingrediente pentru aluat:
un pahar de apa calduta – 250 ml
o lingura de zahar – 10 g
jumatate lingurita drojdie uscata – 3 g
sau 6 g drojdie proaspata
2 cani de faina – 400 g
o lingurita de sare
putin ulei de masline sau similar

Pentru umplutura:
sos de rosii
branza sau cascaval razuit
salam, sunca presata dupa gust
rosii cherry sau alte legume

Mod de preparare:
Intr-un castron incapator punem apa calduta, lingura de sare si drojdia. Amestecam bine pentru a se dizolva zaharul si drojdia. Apoi cernem faina treptat si o incorporam amestecand cu o furculita. Puteti folosi si un robot de framantat. Pe marginea fainii se adauga si sarea. Faina pe care o folosim trebuie sa aiba un procent de proteina intr 11 si 13 la suta.
Framantam aluatul cat putem in bol iar apoi il scoatem pe masa si continuam sa-l framantam aproximativ 10 minute la mana sau 5 minute cu robotul. La nevoie mai adaugam putina faina in caz ca aluatul este prea lipicios. La final trebuie sa obtinem un aluat suplu, elastic si nelipicios. Il formam intr-o bila si-l inchidem bine la baza.

Ungem un bol cu ulei, de preferinta de masline, si de asemenea si suprafata bilei de aluat. Il asezam apoi in bol si-l acoperim cu folie alimentara si un prosop sau chiar doua pentru a-si pastra temperatura. Il lasam sa dospeasca intre 2 sau 3 ore sau pana cand isi va dubla volumul.
Dupa ce s-a dospit il scoatem din bol si-l framantam usor pentru a-i scoate aerul. Apoi il impachetam ducand marginile spre interior si formam din nou o bila. Ungem bolul cu ulei si suprafata aluatului dupa care il asezam in interior si acoperim bolul. Il punem la frigider pentru 24 de ore.
In acest timp putem sa-l scoatem de la frigider si sa degazificam aluatul. Ne udam mana cu putina apa si apasam pe aluat, asa il si hidratam in acelasi timp. Il acoperim si-l punem din nou la frigider.
In 24 de ore eu l-am degazificat de 3 ori. Nu se intarzie mai mult de 2 minute.

Iar dupa 24 de ore scoatem aluatul si putem pregati pizza cu ce dorim. Se poate face o pizza familiar mai mare, sau 2 mai mici. De asemenea se poate pastra parte din aluat la congelator pentru a-l pregati in alta ocazie.
Intindem aluatul cu ajutorul mainilor dandu-i forma rotunda. Lasam marginile un pic mai grosute. Putem sa intindem aluatul mai subtire sau mai gros, dupa gust. Eu am pregatit o pizza mai pufoasa, cu un blat mai gros. Dupa ce am intins aluatul il asezam in tava unsa cu foarte putin ulei si putem sa-l umplem dupa gust. Eu am pus aluatul la cuptor pentru 5 minute la 180ºC pe partea de la baza. Asa se va coace putin, apoi l-am scos, am adaugat sos de rosii pe deasupra, branza razuita. Eu am folosit mozarella si chedar.

Apoi am pus cubulete de sunca presata si felii de salam, rosii cherry taiate pe jumatate si cateva felii de cascaval taiate in triunghiuri. Am pus pizza la cuptor pentru 15 minute. Cand s-a rumenit si s-a topit si branza am scos-o de la cuptor si am taiat-o in felii. Aluatul este pufos si foarte bine aromat iar pizza per total este un deliciu. Aici puteti vedea si reteta video:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: