Bors de casa – reteta traditionala

De ceva vreme vroiam sa va arat reteta mea de bors, asa cum o pregateam cu multi ani in urma cand locuiam in tara. Acum a venit momentul. Cert este ca aici in zona in care locuiesc in Spania sunt mai greu de gasit taratele de grau. Dar intr-un final le-am gasit si m-am pus pe treaba. Chiar imi era dor sa pregatesc borsul asa cum il faceam cu mai bine de 20 de ani in urma la mine acasa. Faceam foarte mult deoarece nu era doar pentru consumul personal ci si pentru vanzare. Bineinteles ca borsul a fost analizat in laborator si am primit autorizatie pentru a-l vinde. Este una dintre cele mai bune si simple retete de bors. Am sa incep de la zero, cu pregatirea hustilor si apoi umplerea acestuia. Cu doar 2 ingrediente si apa fierbinte. Fara drojdie si fara paine. Este ideal pentru acrit ciorbe sau pur si simplu pentru baut, deoarece este unul dintre cele mai bune probiotice naturale. In cadrul acestui articol in afara faptului ca va voi explica cum se pregateste borsul de la zero, inclusiv hustile, am sa va vorbesc putin si despre beneficiile acestuia asupra sanatatii noastre.

Borsul facut in casa este foarte indicat in dietele de detoxifiere si in curele pentru slabit consumat in stare cruda. Este o sursa extraordinara de vitamine cum ar fi cele din complexul B, vitmamina C, D, si H. In plus contine enzime si minerale cum ar fi calciul, magneziul si fosforul. De asemenea contine aminoacizi esentiali si carbohidrati.
Il putem folosi pentru revigorarea organismului inclusiv in perioadele de suprasolicitare si stres. De asemenea poate fi folosit pentru reducerea nivelului glicemic, este un bun adjuvant digestiv si ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular, implicit la scaderea colesterolului. Beneficiile borsului sunt foarte multe de aceea este bine sa bem o cana in fiecare zi. Cu precautie pentru persoanele care sufera de probleme gastrice.

Ingrediente pentru huste sau maia:
o cana indesata de tarate de grau
jumatate cana malai
2 cani de apa fierbinte
Pentru umplerea borsului:
hustile fermentate
2 cani de tarate
o cana de malai
4 litri apa fierbinte
dupa gust se poate adauga leustean, cimbrisor, frunze de telina

Reteta bors de casa https://youtu.be/XXZf77AeA3E

Daca nu aveti hustile in casa nu va faceti griji, acestea se pregatesc foarte usor. Doar este nevoie sa punem
intr-un recipient de sticla o cana indesata de tarate de grau si jumatate cana de malai. Le amestecam bine iar apoi adaugam 2 cani de apa fierbinte. Atentie, nu trebuie sa clocotiti apa, doar fierbinte (50-60ºC). Amestecam bine, acoperim recipientul si-l lasam intr-un loc cald pentru 24 de ore. Asa hustile vor fermenta. In cazul in care nu aveti foarte cald in incaperea unde veti lasa hustile acoperiti recipientul cu cateva prosoape de bucatarie. Asa isi va mentine temperatura si va fermenta.
Dupa 24 de ore hustile vor avea bule de aer in interior si vor miroase usor a fermentat. Acum putem sa umplem borsul. Punem la incalzit 4 litri de apa. La fel ca si la husti apa trebuie sa fie fierbinte dar nu fiarta. Intr-un borcan de sticla de aproximativ 5-6 litri punem o cana de malai si 2 cani de tarate. Adaugam si hustile si amestecam totul foarte bine.

Apoi turnam apa fierbinte si amestecam cu o lingura de lemn sau plastic. Niciodata cu lingura de inox.
In cazul in care nu aveti un borcan asa de mare de sticla sau ceramica puteti folosi si unul de plastic. De preferinta cel mai indicat este cel de sticla. Acum putem adauga si leustean verde, cimbrisor sau frunze de telina. Fiecare dupa gust. Acestea se vor infuza cu apa fierbinte si vor da un gust placut borsului.
Dupa ce am amestecat foarte bine acoperim borcanul si lasam sa fermenteze borsul timp de 24 de ore la loc caldut. Acoperiti borcanul cu prosoape pentru a se mentine cald si a fermenta. Daca este mai frig in incapere va intarzia un pic mai mult. Vara in mod normal sau in incaperile incalzite borsul este gata in 24 de ore.

Se strecoara si se pune in sticle. Acum putem scoate si a doua mana de bors punand in borcan din nou apa fierbinte. De data aceasta doar 3 litri. Il lasam sa fermenteze din nou 24 de ore. Dupa ce am scos si a doua mana de bors putem opri din huste jumatate pentru a le folosi la urmatoarea preparare a borsului. Puteti sa le tineti la frigider 2-3 luni fara problema intr-un recipient de sticla.Se scot in momentul in care se pregateste borsul. Se adauga din nou o cana de malai si 2 cani de tarate si 4 litri de apa. Iar daca faceti prea mult puteti da si la prieteni sau vecini. Asa veti face altul proaspat. Vara este foarte bun, rece de la frigider. De asemenea il puteti congela in sticle de plastic de jumatate de litru si scoateti cand aveti nevoie. Sper sa va placa reteta mea de bors si sa o incercati si voi. Puteti sa-mi spuneti in comentarii daca v-a placut. Numai bine tuturor.

Va recomand si aceasta reteta: https://jennyrecetasfaciles.com/ciulama-de-ciuperci-reteta-simpla-si-gustoasa/

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: