Ghimbirul – proprietati, beneficii si contraindicatii

In acest articol vorbim despre ghimbir si beneficiile lui. Aceasta radacina care se cunoaste de mai bine de 2000 de ani are efecte miraculoase asupra sanatatii noastre. Dupa mai multe studii cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta planta nu este doar un remediu natural ci este aproape un medicament pentru durerile musculare, osteoartrita, stari de greata, digestie si multe altele.
Ghimbirul este un ingredient apreciat in special in bucataria orientala, iar principiile sale active intre care terpene, oleorezine si uleiuri volatile ii confera proprietati benefice in diferite afectiuni, precum indigestia, greata sau raceala.
Ghimbirul este, de fapt, o tulpina subterana, si poate fi consumat crud, ras si amestecat cu diferite condimente, dar si sub forma de ceai de ghimbir, sau prajit, in asezonarea diferitelor mancaruri, fiind cel mai apreciat condiment al bucatariei asiatice. Datorita proprietatilor pretioase pe care le detine, fiind testat ca remediu de medicina chineza, ghimbirul se mai cunoaste si sub denumirea de „aurul din bucatarie”.

Haideti sa vedem cateva beneficii pentru sanatate ale ghimbirului.
-Sustine activitatea aparatului digestiv
Tulpina de ghimbir proaspat stimuleaza eliminarea gazelor si reduce balonarea.
-Scade riscul de infectii
Anumite cercetări arată că ghimbirul poate ajuta la combaterea infecțiilor respiratorii și este util în gingivită și parodontită, de aceea in vechime, cel putin, asiaticii mestecau dupa masa o bucatica fibroasa de ghimbir, cruda sau marinata in putina miere, pe post de desert.
-Ghimbirul reduce riscul de a dezvolta cancer
Unele studii au aratat ca moleculele bioactive din ghimbir pot reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, precum cel colorectal, gastric, ovarian, hepatic, de piele, de san si de prostată. Insa, e nevoie de mai multe cercetari in acest domeniu, pentru a confirma aceasta ipoteza. Ceaiul de ghimbir sustine silueta, fiind un aliat in dietele pentru slabit. Consumul a doua cani pe zi de ceai de ghimbir neindulcit, una dimineata si alta seara, reduce apetitul si pofta de mancare.
-Ceaiul de ghimbir sustine sistemul cardio-vascular. Ghimbirul este un bun aliat in tratamentul afectiunilor circulatorii gratie capacitatii sale de a creste nivelul de globule rosii din sange si astfel de a contribui la oxigenerarea celulara.

Totodata, ghimbirul reduce nivelul trigliceridelor si al colesterolului, scade tensiunea arteriala, impiedica formarea cheagurilor de sange si are proprietati vasodilatatoare.
-Ceaiul de ghimbir poate ameliora durerea atat consumat ca atare, cat si sub forma de comprese aplicate pe zonele dureroase. Gratie efectului analgezic si antiinflamator, poate reduce durerile de cap, durerile menstruale, durerile articulare si musculare.

Totodata, este folosit ca adjuvant in tratamentul artritei reumatoide, al osteoartritei si al osteoporozei, imbunatatind inclusiv mobilitatea articulatiilor.
Ceaiul de ghimbir reduce glicemia. Este indicat persoanelor cu diabet tip 2 deoarece acesta contribuie la reducerea glicemiei.
Printre alte beneficii combate greturile, caderea parului, celulita, ajuta la cicatrizarea ranilor.
Ceaiul de ghimbir contine:
Vitamina C, vitamina B6, fier, magneziu, calciu, potasiu, sodiu si un nivel scazut de proteine.

Se poate pregati apa de ghimbir in felul urmator: in aproximativ 300 ml de apa (o cana) adaugam 3-4 feliute din radacina si optional pentru un gust si mai placut punem o felie de lamaie. Punem apa la frigider pentru 6-7 ore pentru ca ghimbirul sa se macereze. Apoi putem consuma aceasta apa pe timpul zilei sau o impartim in doua. Jumatate o bem dimineata pe stomacul gol si cealalta jumatate seara inainte de culcare. Optional se poate adauga si o lingurita de miere pura de albine.
Pentru ceaiul de ghimbir taiem din radacina o bucata cu o grosime de 1 cm. O decojim si taiem in feliute mici. Se poate si razui dar in acest caz ceaiul va iesi foarte picant. Punem feliile de ghimbir intr-o cana si peste adaugam apa fierbinte. Atentie, apa trebuie sa fie fierbinte dar sa nu ajunga la punctul de fierbere deoarece uleiurile volatile din ghimbir vor dispare. Dupa ce am adaugat apa acoperim cana si lasam sa se infuzeze ghimbirul timp de 30 de minute. Apoi dupa gust putem adauga o felie de lamaie si o lingurita de miere. Foarte important ca mierea sa o adaugam cand ceaiul s-a racit sau este usor caldut, pentru a nu isi pierde din proprietati.

Putem consuma 2 cani de ceai de ghimbir pe zi. Una in timpul zilei iar cealalta seara inainte de culcare. De asemenea dupa o masa copioasa beti un ceai de ghimbir pentru ca ajuta la digestie.
In mod general consumul de ghimbir nu este periculos dar are si cateva contraindicatii. Fiind o radacina picanta nu il pot consuma copii mici, femeile insarcinate si cele care alapteaza. De asemenea trebuie consumat cu moderatie de catre persoanele cu reflux gastric si gastrita.
Daca nu suferiti de aceste afectiuni care sa va impiedice sa folositi ghimbirul, puteti folosi cu incredere aceasta planta miraculoasa pe care ne-o ofera natura de cate ori simtiti nevoia.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: