Gogosi pufoase -Cea mai usoara reteta

De cate ori pregatesc aceste gogosi fragede si pufoase imi aduc aminte de copilarie. De acele duminici in care mama si bunica mereu ne pregateau ceva dulce. Si de cele mai multe ori erau aceste delicioase gogosi. Se spune ca gustul este cel care nu se uita niciodata si ne transporta in trecut, retraind acele clipe in care savuram cu drag mancarea sau desertul preferat. Exact asa mi se intampla mie cand savurez aceste gogosi. Aroma placuta de lamaie si vanilie, aluatul pufos si fraged, este un deliciu. Sper sa va placa reteta si sa o incercati si voi macar odata. Merita osteneala deoarece rasplata este pe masura. Mai ales ca reteta este una foarte usoara si nu necesita practic framantare.

Ingrediente:
500 g faina (000)
200 ml lapte – un pahar
2 linguri de zahar
7 g drojdie uscata sau 15 g drojdie proaspata
3 linguri de miere sau zahar
4 linguri de iaurt-70 g
2 oua
coaja rasa de lamaie
o lingura esenta de vanilie
2-3 linguri de ulei
un praf de sare
ulei pentru prajit

Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Pune laptele caldut intr-un castronel sau bol. Peste el adauga zaharul si amesteca un pic pentru a se dizolva. Pune si drojdia si amesteca pentru a se incorpora cu laptele si zaharul. Acopera bolul si lasa sa se activeze drojdia timp de 10 minute. In alt bol mai mare cerne faina si formeaza o gropita in mijloc. Adauga drojdia activata impreuna cu laptele. Adauga mierea sau zaharul, eu am folosit miere dar se poate inlocui foarte bine cu zahar.

Amesteca putin cu o furculita dupa care adauga cele 2 oua pe care le-ai batut un pic inainte. Pune si iaurtul, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Pe marginea fainii adauga si un praf de sare. Incepe sa amesteci toate ingredientele cu faina cu ajutorul unei furculite la inceput. Amesteca in mod circular incorporand usor faina. Poti face acest procedeu si cu un robot de bucatarie. Dar daca nu ai, cu furculita se face foarte usor. Cand nu se mai poate amesteca cu ajutorul furculitei da-o deoparte si incepe sa framanti cu mana pana cand faina este incorporata in totalitate. Cand inca mai ai un pic de faina in castron adauga si 2 linguri de ulei pentru a fragezi aluatul si continua sa framanti. Aluatul obtinut este usor lipicios. Poti sa mai adaugi o lingura de ulei sa mai framanti putin. Formeaza aluatul intr-o bila si unge-l pe deasupra cu putin ulei. Acopera castronul cu folie alimentara si lasa-l la odihna aproximativ o ora intr-un loc caldut.


Dupa o ora vei observa ca aluatul si-a triplat volumul. Este momentul de a-l scoate din castron. Inainte presara putina faina pe masa. Scoate aluatul pe masa si presara-i pe deasupra un pic de faina. Acum cu ajutorul unui sucitor intinde aluatul intr-o foaie cu o grosime de aproximativ 1 cm.
In timp ce intinzi foaia de aluat poti sa mai presari faina daca se lipeste de sucitor. Odata intinsa foaia trece un pahar cu gura mare prin faina dupa care taie aluatul pentru a da forma gogosilor.
Aluatul care ramane dupa taierea acestora framanta-l usor si intinde-l din nou pentru a forma alte gogosi. Pentru a putea lucra mai usor da deoparte prima transa de gogosi. Pune-le pe un capac unde ai presarat inainte un pic de faina. Asa poti intinde si restul de aluat pe masa. Lasa gogosile la odihna timp de 30 de minute.
Adauga ulei intr-o tigaie si lasa-l la incins. Nu pune foarte mult deoarece gogosile tind sa inghita mai mult ulei. De asemenea nu vor creste foarte mult in timpul prajirii si nu vor forma acea dunga alb-aurie in mijloc. Probeaza uleiul cu o scobitoare pentru a vedea daca are temperatura optima pentru a praji gogosile. Sau cu o bucatica de aluat. Cand incep sa apara bule in jurul acestuia se poate incepe prajirea gogosilor.


Scutura surplusul de faina de pe gogosi si aseaza-le in tigaie cu partea de jos in sus, asa vor creste foarte frumos in timpul prajirii. Lasa focul la moderat pentru ca ele sa fie patrunse si in interior. Daca focul este prea iute el se vor rumeni repede la suprafata dar vor ramane crude in interior. Cand se vad rumene pe o parte le poti intoarce si pe cealalta parte.

Te poate interesa si aceasta reteta: Cornulete fragede cu untura https://jennyrecetasfaciles.com/cornulete-fragede-cu-untura/

Cand sunt gata scoate-le intr-o farfurie unde ai pus inainte servetele sau hartie de bucatarie. Asa se va elimina excesul de ulei. Cand s-au racit un pic le poti pudra cu zahar pudra dupa gust. Savureaza-le cu placere. Sunt atat de fragede si gustoase incat se vor topi in gura. Pofta buna!

Aici poti vedea reteta video: 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: