Mancare de spanac cu ciuperci
Aceasta mancare de spanac cu ciuperci este foarte usor de pregatit si in foarte putin timp. Se poate consuma ca mancare de post sau se poate insoti de oua ochiuri. In ambele moduri este foarte gustoasa. Inclusiv putem sa pregatim si o mamaliguta alaturi. Asa vom avea un meniu complet si sanatos. La sfarsitul acestei retete va voi lasa si cateva informatii nutritionale foarte importante pe care trebuie sa le stiti despre spanac si beneficiile lui.
Ingrediente:
aproximativ 300 g spanac proaspat
5-6 ciuperci
jumatate de ceapa
3 catei de usturoi
sare, piper dupa gust
optional putina boia dulce
4-5 linguri de ulei
o cana supa de legume sau apa
o lingura de faina + putina apa
Mod de preparare:
Se spala frunzele de spanac. Apoi punem o cratita cu destula apa la foc si adaugam o jumatate lingurita de sare. Cand apa incepe sa fiarba adaugam spanacul si il oparim. Dupa ce a dat de doua ori in clocot il scoatem intr-un bol cu apa foarte rece. Asa vom reduce imediat temperatura si spanacul isi va pastra culoarea verde. Dupa ce
l-am lasat 3-4 minute in apa il trecem intr-o strecuratoare si-l lasam sa se scurga.
Spalam ciupercile si le taiem in felii subtiri.
Punem o cratita la foc si adaugam 3-4 linguri de ulei. Cand acesta s-a incins adaugam ciupercile si un praf de sare. Punem si un catel de usturoi taiat in feliute.Le calim aproximativ 4-5 minute la foc moderat si cu cratita acoperita. Asa se va forma abur la interior si ciupercile se vor gati in sucul propriu. Din cand in cand dam deoparte capacul si amestecam in ciuperci. Cand acestea s-au calit le scoatem intr-o farfurie.
Dupa ce spanacul s-a scurs il tocam marunt cu un cutit.
In aceeasi cratita mai adaugam o lingura de ulei si punem ceapa tocata marunt. Este bine sa o spalam dupa ce am tocat-o, asa nu ne va deranja la stomac. Impreuna cu ceapa adaugam si 2 catei de usturoi tocati marunt. Le calim aproximativ 2 minute impreuna cu un praf de sare. Apoi adaugam ciupercile si spanacul. Punem sare si piper dupa gust, iar optional putem adauga si putina boia dulce. Aceasta va da un gust placut mancarii. Acoperim ingredientele cu supa de legume sau apa calda si lasam la fiert 5-7 minute. Dizolvam lingura de faina cu putina apa si o adaugam peste mancare. Amestecam si lasam sa fiarba 3-4 minute pentru a se ingrosa sosul. Apoi oprim focul si servim aceasta delicioasa mancare de spanac cu ciuperci. Daca o doriti de post o serviti asa sau insotita de mamaliguta sau paine. Iar daca doriti de dulce puteti pune alaturi si oua ochiuri. Este absolut delicioasa.
Va recomand si aceasta reteta: https://jennyrecetasfaciles.com/mancare-de-urzici-cu-usturoi/
Aici puteti vedea cateva informatii nutritionale despre spanac:
Spanacul are un continut foarte scazut de calorii si grasimi, astfel incat 100 g de frunze crude ofera numai 23 de calorii. Acesta contine o cantitate importanta de fibre alimentare solubile, deci nu este de mirare faptul ca spanacul verde este una din legumele cele mai recomandate in controlul colesterolului si in programele de reducere a greutatii.
Frunzele proaspete sunt o sursa bogata de multe vitamine vitale cu efect antioxidant, cum ar fi vitamina A, vitamina C, antioxidanti si flavonoizi polifenolici.
Frunzele de spanac sunt o sursa excelenta de vitamina K . 100 g de verdeata proaspata oferind 402% din necesarul zilnic de vitamina K. Vitamina K joaca un rol vital in consolidarea masei osoase prin construirea oaselor. In plus, aceasta s-a stabilit, de asemenea ca are un rol important la pacientii cu boala Alzheimer, prin limitarea daunelor neuronale produse in creier.
Totodată, nivelul ridicat de potasiu din compoziția spanacului este la fel de important precum vitamina K, întrucât contribuie la protejarea sistemului osos în fața pierderii densității minerale osoase.
Include in dieta ta frunze de spanac, întrucât sunt o sursă bună de vitamina A. Acest nutrient este esential pentru producția de sebum care menține părul hidratat. Vitamina A este, de asemenea, necesara, pentru cresterea si mentinerea sanatatii tuturor tesuturilor, inclusiv pentru par, piele si unghii.
În compozitia spanacului se găsește si vitamina C, o altă substantă nutritiva importanta pentru sanatatea tenului. Aceasta stimulează producția de colagen, o substanță proteică produsă în mod natural în organism, care regenerează celulele și menține elasticitatea pielii.
Poate comabate si celulele canceroase
Datorită numeroșilor fitonutrienți pe care îi conține, spanacul poate proteja organismul împotriva celulelor canceroase. Antioxidanții cunoscuți sub numele de luteină, zeaxantină, neoxantină și violaxantină au proprietăți antiinflamatorii, reducând astfel riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. Dintre acești antioxidanți, cel mai puternic s-a dovedit a fi neoxantina.
Deci dupa cum vedeti spanacul are o infinitate de beneficii. Asa ca este bine sa-l consumam cat mai des atat crud cat si in mancaruri.
Deja una respuesta