Papanasi moldovenesti cu branza de vaci
Aceasta reteta de papanasi moldovenesti este foarte usoara si nu necesita multa munca. Intr-un timp foarte scurt obtinem niste papanasi fragezi, pufosi si cu un gust incredibil.
Ingrediente:
500 g branza dulce de vaci
2 oua marimea L
3 linguri de zahar
coaja rasa de lamaie
o lingurita esenta de vanilie
un praf de sare
jumatate cana de faina (100 g) + 3 linguri daca este necesar
o lingurita praf de copt
ulei pentru prajit
smantana grasa si dulceata pentru decor
Mod de preparare:
Branza dulce de vaci trebuie scursa foarte bine de zer si sfaramata. O poti pune intr-o bucata de panza curata si stoarce foarte bine. Pune branza intr-un castron incapator. Peste ea adauga galbenusurile de la cele 2 oua. Albusurile lasa-le deoparte deocamdata. Pune 3 linguri de zahar peste branza, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Amesteca un pic dupa care adauga si faina cernuta impreuna cu praful de copt. Pune la inceput decat jumatate de cana. La sfarsit dupa ce se adauga si albusurile vei vedea daca mai este nevoie de un pic de faina. Cantitatea de faina poate varia un pic in functie de branza folosita, de greutatea oualelor si de umiditatea din faina. Framanta pana cand obtii un aluat compact. Da-l deoparte si in continuare bate albusurile pana devin o spuma tare. Adauga-le peste aluatul anterior. Amesteca cu o spatula pentru a incorpora albusurile. Daca aluatul obtinut este foarte moale mai adauga 3 linguri de faina si incorporeaz-o. Aluatul trebuie sa fie usor moale si lipicios.
Acum poti incepe sa dai forma papanasilor. Unge-ti mainile si blatul de lucru cu ulei, asa va mi mai usor sa lucrezi cu aluatul. Ia o portie din aluat cam cat de mare crezi ca vrei papanasul. Ideal ar fi in jur de 100 g. Formeaza o bila din aluat dupa care aplatizeaz-o usor. In mijloc introduce un deget si cu miscari circulare formeaza o gaura destul de mare. Aseaza papanasul pe blatul uns cu ulei. Poti pune papanasii si pe bucatele de hartie de copt.
Asa va fi mai usor sa-i transferi in tigaie pentru a-i praji. Asigura-te ca iti va ramane aluat si pentru a forma bilutele corespunzatoare fiecarui papanas. Acestea se fac din putin aluat, in jur de 20 g.
Dupa ce ai format toti papanasii pune o tigaie la foc cu destul ulei pentru prajit. Lasa-l sa se incinga. Eu din toata compozitia am obtinut 5 papanasi potriviti. Daca o sa-i faci mai mari vei obtine decat 4.
Te poate interesa si aceasta reteta: https://jennyrecetasfaciles.com/gogosi-pufoase-fara-drojdie/
Cand uleiul s-a incins poti reduce focul la minim. Adauga papanasul si capacelul sau biluta acestuia. Prajeste-l aproximativ 2 minute si jumatate – 3 minute pe fiecare parte, sau pana cand se vede rumen. Este important sa mentinem temperatura uleiului si focul la minim pentru a nu se arde papanasii. Daca se rumenesc foarte repede vor ramane cruzi in mijloc. Daca vei pune papanasii pe hartie de copt in momentul in care i-ai pus la prajit lasa-i cateva secunde dupa care poti scoate hartia de la baza cu ajutorul unui cleste de bucatarie. Dupa ce s-a prajit primul papanas il poti scoate pe o farfurie unde ai pus inainte hartie absorbanta.
Asa se reduce din excesul de ulei. Fa acelasi procedeu si cu ceilalati papanasi. Foloseste o tigaie mai mica pentru a-i praji, asa vei economisi ulei. Daca folosesti o tigaie mai mare este necesar si mai mult ulei pentru prajit, dar poti pune mai multi papanasi. Eu i-am prajit unul cate unul intr-o tigaie mai mica. Asa am folosit mai putin ulei. Cand ai terminat de prajit toti papanasii poti sa le adaugi pe deasupra smantana grasa dupa gust si dulceata care iti place. Pune si capacelul sau biluta si adauga si peste ea smanatana si dulceata. Ca exemplu, eu am pus biluta la fiecare papanas iar dupa aceea am pus smantana din belsug si dulceata de afine. Sper sa iti placa reteta si sa incerci si tu acesti papanasi moldovenesti deliciosi. Pofta buna!
Deja una respuesta