Telina, alimentul minune pentru orice varsta
Azi vorbim despre telina, beneficii, proprietati si bieninteles cum sa o consumam. Cititi pana la final pentru a afla cat mai multe lucruri despre aceasta delicioasa planta si de ce ar trebui sa o includem in alimentatia noastra.
Telina este o leguma cu foarte putine calorii ceea ce o face aliatul principal in curele de slabire. De asemenea contine aproape toate vitaminele si mineralele. Radacina de telina contine cei mai multi nutrienti si antioxidanti cum ar fi vitamina C, betacarotenul si flavonoide, necesare pentru o buna functionare a corpului nostru.
Inca din antichitate telina a fost foarte folosita in alimentatie, atat radacina cat si tulpina si frunzele.Telina romaneasca are radacina destul de mare si tulpina mai subtire. Exista si alta varietate cea numita apio, care are tulpina groasa si suculenta. Aceasta o gasim foarte usor in magazine. Eu aici in Spania gasesc doar tulpina. Pana acum nu am vazut pe nicaieri radacina. Tocmai de aceea o folosesc aproape zilnic. Dar daca aveti posibilitatea sa gasiti radacina este foarte buna sa o introduceti in alimentatie.
Se poate folosi la ciorbe, tocanite, in salate sau sub forma de suc. Este foarte important de stiut ca telina nu isi pierde din proprietati in timpul fierberii. In general noua romanilor ne place foarte mult sa punem telina la muraturile pregatite pentru iarna atat pentru aroma cat si pentru gust. Acestea sunt si ele o excelenta sursa de probiotice naturale foarte benefice pentru flora intestinala.
Ce ar trebui sa mai stim despre telina:
Aceasta actioneaza asupra sistemului digestiv, avand un efect laxativ mai ales daca este consumata dimineata pe stomacul gol sub forma de suc. Asta in cazul in care nu aveti probleme gastrice. In acest caz este bine sa il consumati intre mese.
De asemenea mentine sanatatea arterelor si vaselor de sange, reducand si nivelul de stres.
Cum va spuneam la inceput ajuta la pierderea kilogramelor in plus, fiind un aliat in dietele de slabit. Tulpina de telina apio contine foarte multa apa, avand un efect diuretic.
Consumata aproape zilnic poate calma durerile articulare datorita efectului antiinflamator si reduce nervozitatea si oboseala. Din vechime se vorbea despre efectul miraculos al telinei la nivel hormonal, atat pentru barbati cat si pentru femei, in cazurile de impotenta sau frigiditate. Este recomandata in cure de cateva luni, dar intotdeauna cosultand cu un medic inainte de a incepe.
Telina consumata in salate da un gust foarte placut, se poate folosi radacina razuita sau tulpina si frunzele taiate in bucati mai mici.
Am sa va arat cum obisnuiesc sa pregatesc eu salata de telina si alte cruditati si de asemenea un suc de telina cu mar. Ambele fiind foarte bogate in vitamine, minerale si fibre. Mai ales ca aceasta combinatie dintre telina si mar are un gust foarte bun.
Salata cu telina
Se spala o mana buna de salata verde dupa care se toaca mai marunt. Luam o tija mare de tulpina de telina si o tocam in felii mai mici. Daca folosim radacina atunci va trebui sa o razuim. Cantitatea este de aproximativ 30 g in ambele forme. Tot la aceasta salata adaugam si felii subtiri de morcov sau chiar il puteti razui. Taiem si jumatate de mar in felii subtiri. Adaugam si o lingurita seminte de susan, sare, 2 linguri ulei de masline si 1-2 linguri otet de mere. Amestecam si putem savura aceasta salata multivitaminica.
Sucul de mar cu telina
O alta modalitate de a ne bucura de beneficiile telinei este sub forma de suc. Luam o tija mare de la tulpina de telina sau 2 mai mici si o taiem in bucatele. Decojim si un mar mai mic dupa care il taiem in felii. Punem cele 2 ingrediente in vasul unui blender si adaugam un pahar de apa. Pasam totul foarte bine. Sucul obtinut este foarte gustos si il putem consuma dimineata pe stomacul gol pentru rezultate foarte bune. In cazul in care nu il tolerati pe stomacul gol, consumati-l intre mese. Este foarte incarcat de vitamine si minerale.
De asemenea telina o puteti folosi si la ciorbe, tocanite, tot felul de salate si bineinteles la muraturi. Atat radacina cat si tulpina. Incercati sa faceti un obicei de a o avea intotdeauna in frigider si sa o adaugati la aproape orice mancare sau salata. Este un aliment minune ideal pentru orice varsta. Consumata in cantitati mici nu are efecte secundare si ne ofera o intreaga varietate de nutrienti. Va poate interesa si acest articol despre ghimbir: https://jennyrecetasfaciles.com/ghimbirul-proprietati-beneficii-si-contraindicatii/
Deja una respuesta